Határ, kerítés nélkül

 

Igazából még fizikai értelemben is működhetne, és sok helyen működik is, nálunk sajnos még elméletileg sem létezhet.

Ha nincs kerítés (értsd: megtorlás, büntetés, anyagi sérelem) akkor nincs határ sem, vagyis bármit lehet.

Illusztráció: USA vs Mexikó

 

Ebből a szempontból nagy kedvencem Bádog, aki bár szerintem pontosan tudja mikor lépi át azt a bizonyos határt, azért csak átlépi újra meg újra. Átlépi, mert úgy tapasztalja, ezek a határátlépések olvasottságot, figyelmet hoznak neki. Pedig ránézve a blogjára, simán képes trágárkodás nélkül is ízléstelen lenni. Egy megosztott képén Soros György arca van egy Darth Vader képre montírozva és feltehetőleg a TV székházban éjszakázó képviselő lyukas zoknijára mutatva mondja: Luk! Én vagyok az apád. Egy felnőtt férfitól, aki aktívan részt vesz a közéletben írásaival, aki tv műsorokat vezet, ennél kissé többet várhatna az ember. Ám belegörgetve a blogba beláthatjuk ez a legtöbb, mi kapható tőle.

Nem is lenne ez akkora baj, ha egy politikai oldalt nem vele azonosítanának sokan. Mert az, hogy hősünk egyik kedvenc szava a takony még csak elmegy, hiszen az igen csak emberi és télvíz idején elég gyakori is, az azonban, hogy bárkire, kicsire, nagyra, aki tőle eltérő véleményen van, képes valami ordenárét mondani, az, hogy így mondjam nem helyén való.

Amennyiben ezt csak úgy önmaga szórakoztatására tenné, még nem lenne baj, ám sajnos ízléstelenségeit még általam tisztelt és kedvelt emberek is osztogatják, sőt hivatalosan is megbecsülik, szóval a felelősség nem csak az övét. Régebben írtam már egy általam élőben is látott performanszáról, és mit mondjak ledöbbentett, hogy diplomás emberek is tapsoltak trágár, vagy éppen rasszista megjegyzéseinek, egy kortárs ugrás az ürességbe.

Illusztráció

.

Csoda-e, ha az iménti hírt, miszerint egy ismert tv producer meghalt, olyan stílusban kommentelnek emberek, ami még a szellemi épségüket is kérdőjelessé teszi. Amúgy ezek az emberek azok, akik naponta szóvá teszik Bádog stílusát.

Mondom, ellehetnének ők, zsák és a foltjai, és elvitatkozhatnának azon, irodalmin igen csak inneni stílusukban, hogy ki a zsák és ki a folt, kit érdekelne?

Az azonban, hogy egy polgári és keresztény koalíciót támogató értelmiségiek sem látják a határ vonalát kerítés nélkül, már nagyobb baj, mert akkor lehet, hogy tényleg nincs határ, és örök zuhanás lesz az életünk.

Post navigation