Nyelvvizsga

 

Még tart a tizenöt perc hírnév. Ellenzékünk és kormánypárti sajtónk kedvenc tinédzsere, aki nem régen egy nem gyújtóhangú, de mindenképpen spermaalapú beszédet mondott, az ATV-ben azt mondta, az egyik ok, amiért a jelenlegi hatalmat utálja az az, hogy nyelvvizsgához kötnék az egyetemi felvételit.

Illusztráció

Erről, meg azokról a megjegyzésekről is melyekben a diákok túlterheltségéről, és a felesleges tanulnivalókról szólnak, mindig egy kedves ismerősöm, azért nem mondom, hogy barátom mert ahhoz túl nagy volt köztünk a korkülönbség, szóval az jut eszembe, amiket a kassai internátusban töltött éveiről mesélt. Egy mai középiskolás, aki simán végig játszik bármilyen horror videojátékot, bizonyára remegve bújna ennek a mesének a hallatán a szekrénybe. Mert bizony a mese arról szól, hogy meg nem nevezett, de általam igen tisztelt és kedvelt ismerősöm azt mondta, nekik latint, ógörögöt, és még németet is kellett tanulnia.

Az említett úrnak igen erős szervezete lehetett, hiszen a gimnázium után rögtön egy világháború következett, majd a kommunista diktatúra évei, közben, a tanárságig jutott és évtizedeken át tanította a pedagógusokat, közben írt, publikált. Így ért meg több, mint kilencven esztendőt.

Tehát tanulni nem halálos, még ógörögöt sem, mint ahogyan talán az sem ördögtől való, ha az uniós polgárok, azok közül is a jövendő elit, a kétségtelenül szép anyanyelvén túl még más nyelven is meg tud szólalni. Ha többet nem legalább annyit Fuck yourself in the mouth!