A zöldek és az örökélet

 

Zöldnek lenni jó. Ez a kijelentés könnyen bizonyítható, hiszen mentálisan túlterhelt emberek békélnek meg a világgal és merevednek zen szerzetesi mozdulatlanságba, ha az aszfalthoz ragasztják magukat.

 

Zöld politikusnak is jó lenni, hiszen alapvető környezeti és műszaki ismeretek nélkül beszélhetnek bármiről és bármi másról is. Ez az állítás, már kicsit bővebb magyarázatot igényel. Kezdjük hát azzal, hogy milyen ismeretekkel bírnak ezek a mindenképpen jó, mi az, hogy nagyon is jó emberek. A parlamentben ülő, magukat zöldnek tituláló két párt képviselői közül, van négy közgazdász, van könyvelő, jogász, szociológus, szociálpolitikus, a környezetvédelemhez ketten kapcsolódnak valamelyest végzettséget tekintve, mert van egy ökológus és egy környezettudományt végzett is köztük. Kettőnek nincs diplomája, ők a Facebookos értelmezés szerint bármihez érthetnek, hiszen nincs megnevezett szakterületük, vagyis alanyi jogon szakértők mindenben. Az egyikük asztalos, így neki még én is elhiszem, hogy szereti a fákat. Van egy műszaki végzettségű is, ő építőmérnök, de gondolom rosszul töltötte ki a jelentkezési lapot, mert később korrigált és ő is közgazdásznak tanult.

Szögezzük le semmi bajom a közgazdászokkal, mert ők is remekül tudnak számolni, sőt a magasabb fizikai tudományokhoz is kapcsolódnak, hiszen számaik relatívak. Erről költségvetések, kreatív adóbevallások és bárhogyan értelmezhető statisztikák mesélnek. A mérnök ezzel szemben nincs ilyen könnyű helyzetben, mert ha a statikus rosszul számol, akkor nem a NAV vonja felelősségre, hanem a gravitáció, és nem lehet pótbevallást benyújtani, csupán kétes kimenetelű fellebbezést, ha összeomlik a híd, ha ledől az épület és még emberéletben is kár esik. A 3 kW-os villanymotorról is hamar kiderül, ha csak 1,5 kW-os és nem találták még fel azt a csavart, amelyik az M8-as és az M20-as furatba is passzol. Szerencsére, a környezetvédőket ilyen földhözragadt problémák nem érdeklik.

Amikor pár éve az egyik feltörekvő, ma már pártelnök zöld politikus a tv-ben arra a kérdésre, hogy amennyiben nem épülne meg Paks2 és Paks 1-et végképp be kellene zárni, akkor honnan lenne az a 40-50 százaléknyi áram, ami kiesne a rendszerből, azt válaszolta és ez azóta is itt rezeg bennem, szóval azt mondta, addig még fejlődhet a tudomány. Ez szép dolog, én is bízom a tudományban, de… Azóta fejlődtek ők is, mert alelnökasszonyuk egy kérdésemre azt válaszolta, hogy ezt a kapacitást szélerőművekkel remekül ki lehetne váltani. Ugyanez a hölgy most örömmel kürtölte világgá, hogy a kormány az ő kezdeményezésükre 700 méter távolságot jelölt meg a szélerőműveknél, melynél közelebb lakott területhez nem lehet és eltörölte a 100 méteres magassági korlátot is.

Én ezúton is kérem jelentkezzen, aki szeretne 700 méter távolságban élni egy 150 méter magas szélkeréktől. Azt ugye jeles hölgyek, urak nem említik, talán nem is tudják, hogy mennyi acél és műanyag, bizony az a fránya műanyag, amit vegyipari cégek állítanak elő és korán sem biztos, hogy környezetbarátabban, mint azok az akkumulátor gyárak, amelyek ellen szintén keményen aggitálnak. Erre többféle válasz létezik, típustól függően, de mindenki elképzelhet 3 db 90 méter hosszú lapátot üvegszálból és műgyantából. Ehhez még járul 40 tonna betonvas és 400 köbméter beton, ami az alapba kell.

Elképzelem a Desedát, milyen szépen mutatna körülötte 50 darab óriás szélkerék, főleg, ha a fákat is sikerülne addigra mind kivágni.

A szélenergiával csupán annyi a baj, hogy minél nagyobb az aránya az energia mixben, annál több alternatív, gyorsan indítható erőműnek kell készenlétben állni, hiszen, ha nem fúj a szél, akkor is kell áram, amit vagy megveszünk külföldről, vagy mi magunk termeljük meg, ebből a szempontból a legrugalmasabb megoldás a gázerőmű. Vagyis, ha Paks2 szélerőművekkel lenne kiváltva, akkor 4000MW gázerőmű kapaitás megépítésére lenne szükség, ami, ha nem fúj a szél, akkor megawattonként 365 kg széndioxidot bocsájt ki, vagyis a becsülhető nem termelés idején, 1 millió kilogramm széndioxid kibocsájtás várható, nesze neked környezetvédelem.

Bocsánat a sok számért, de a Föld megmentéséhez, nem elég a bizakodás, a tudósok, akikre a főkörnyezetvédő is annyira számít, szintén számokkal dolgoznak. A környezetvédők sem olyan járművekkel utaznak, amikről ábrándoztak, hanem olyannal, amit megterveztek és megépítettek. A Facebook, a YouTube, a TIktok, az ATV sok mindent elbír, ha dumáról van szó, de talán nem véletlen, hogy a zöldek között kevés a mérnök a mérnök, villamosmérnök pedig, ha jól tudom egyetlen egy sincs a parlamentben, a 201 képviselőből.

A levegőben a széndioxid aránya 0,04%, a zöld pártok támogatása is ehhez konvergál, talán nem véletlenül. Mert szép dolog arról dumálni, hogy majd valaki feltalálja a tiszta energiát, de mi lenne, ha ők találnák fel? Amíg dolgoznának rajta, legalább nem fárasztanának a hülyeségeikkel.