A szellem napvilága

 

Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a Kánaán!

Petőfi Sándor

1847-ben írta e sorokat Petőfi. Ez éppen 172 éve volt, és bizony sok jó hír nincs ezzel kapcsolatban, az a napvilág még nem sok ablakon ragyog be.

Persze azért van némi remény, mert, ha nincs is, ami mindenhova beragyogjon, azért már vannak ablakok, ahonnan kiragyog a szellem napvilága, s talán, ha elegendő összegyűlik belőle, akkor megvalósulhat, amiről a költő írt. Ezek mögött az ablakok mögött haladó emberek laknak, baloldaliak, liberálisok, jogvédők, publicista, filozófus, gazdasági szakember és politikus alakban. A televíziónak és az internetnek hála időnként láthatjuk őket, amint magabiztosan, mindent tudóan nyilatkoznak a világ dolgairól. A világ történései, és különösen a honi történések számukra az egyszer egy egyszerűségével érnek fel, ám ez az egyszerűség nem gátolja őket abban, hogy hosszasan fejtegessék, a pár szóban kifejezhető megoldásokat.

Felhő, Sky, Sárga, Napfény, Napnyugta, Ég, Sunrays

Az ő leegyszerűsített, de egy cseppet sem kevésbé okos követőik, általában az internetes blogoldalakon, immár csak a konklúziót levonva, kommentek formájában fényesítik ki a facebook egét. Alapvetésük, hogy aki nem ért velük egyet az birka, vagy a fidesz által megevett könnyű erkölcsű személy. Bármilyen esemény nyomán biztosan állítják, hogy a lopás van a háttérben, és ennek egyértelmű haszonélvezője x és jó barátja y. Abban is teljesen biztosak, hogy a birkák nagy többsége vidéken él, ahol se mobil telefon, se műholdas tv, se internet nincs, és semmilyen ellenzéki napilapot nem visz ki a posta, ott a végeken csak a kormánypropaganda létezik.

Ezek a felvilágosult személyek, onnan is felismerhetők, hogy nagy gyakorisággal használnak, régebben trágárnak mondott szavakat. Ők azonban tudják, ez a szócímkézés csupán a hatalom trükkje, a haladó gondolatokat semmivel nem lehet jobban kifejezni, mint a nemi szervek, nemi aktusok, testnedvek, és egyéb altesti folyamatok lehetőleg nem túl bonyolultan összefűzött emlegetésével. Ebben még meg is haladják az általuk követetteket, akik hajlamosak túlbeszélni a nyilvánvalót.

Bár rendszeresen figyelem a szellem fent említett honi sugárzásait, még sem értem, hogy ennyi okos ember miért nem tud kitalálni valami hatékony módszert arra, hogy visszaszerezzék az irányítást.

Persze, ha nem lennének annyira haladóak, akkor esetleg bevethetnének valami régóta beváltat. A birkák terelését évszázadokon át a pulikra bízták. Így találhatna egymásra a hagyomány és a haladás: Pulik O1G emblémával a nyakörvükön gyújtogathatnák fel mindenhol a szellem napvilágát.