Örök sötét

 

“A történelem arra tanított minket, hogy gyakrabban kell őt hazugsággal szolgálnunk, mint igazsággal, hiszen az anyaga az ember lomha, és fejlődésének minden egyes új lépcsőfoka előtt negyven évig kell vezetni a sivatagban. A sivatagon pedig fenyegetésekkel és csábításokkal kell áthajszolni, kitalált veszedelmekkel és kitalált vigaszok ígéretével, nehogy időnek előtte pihenőre térjen, és megelégedjen az aranyborjú imádatával.”

Folyik a politikai harc a neten, de valamiért soha nem ilyen idézetekkel, mint ami fent olvasható, hanem csupán a birkák, lopnak, patkányok, O1G. A baloldali közírók sem sokkal cizelláltabbak, tudják, a közönség nem vevő az eredeti gondolatokra, ha azok nem egy újabb vulgaritást mutatnak, hanem valami többet.

Nincs igény a többre se egyik se másik oldalon. Rendszeresen olvasható Lendvai Ildikó, aki egykori cenzorból, és gyengéd девушка-ból immár szellemes glosszaíróvá gondolta magát, most éppen a DNS-ről ír anélkül, hogy pontosan tudná, mi is az. Az óvónőnek nem jó, politikusnak jó lesz, másik Ildikóról most ne is beszéljünk.

Ám a túloldal sem jobb, ahol egy Bayer lehet a legismertebb, legnépszerűbb újságíró, ahol egy, Kósa Lajos, egy Németh Szilárd, hogy a most nem is tudom a nevét, de a perzselt dísznós képet megosztóról ne is beszéljek szintén az élvonalban lehet, ott bizony nagy a baj.

Nagy mert gondolkodásra többség nem képes, vezetni kell őket a sivatagban, migráns, Brüsszelt, Sorost mondogatni nekik az egyik oldalról, és birkát, patkányt, lopnak-ot a másik oldalról. Ennyi az életünk.

A fenti idézet Arthur Koestlertől való a Sötétség délben című könyvében írta 1940-ben. Azóta tudhatjuk, vagy mindig dél van, vagy csak mindig sötét.

Zajlik a kampány, a sötét lyukakból, bolond szél fúj. Ám furcsa mód a bolond szeleket sokan szeretik. Vannak néhányan, akik jól tudják ezt. Az általuk keltett szél nyomán, ajtók nyílnak, ablakok csukódnak.

Ők hisznek a saját csalhatatlanságukban, ezért tájékozódnak jól a sötétben.